Monolittens 10-dagers surdeigsguide

Takk til Christine (du finner henne på Instagram @fitnessbakeren) for denne surdeigsguiden. Det har blitt laget mange surdeigsbrød innad i Monolitten takket være henne!

Dag 1
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Blandes i et glass og sett lokket på gløtt. La stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 2
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Bland i, dekk til og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 3
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Bland i, dekk til å la den stå på benken til neste dag.

Dag 4
Nå skal du ta av 100 gr og fylle på med 50 gr mel og 50 gr kaldt vann.

Dekk til å la den stå på benken til neste dag.

Dag 5
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Bland i, dekk til å la den stå på benken til neste dag.

Dag 6
Nå skal du ta av 100 gr og fylle på med 50 gr mel og 50 gr kaldt vann. Dekk til å la stå på benken til neste dag.

Nå skal det begynne å lukte friskt og ha litt bobler.

Dag 7
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Bland, dekk til og la den stå på benken til neste dag.

Dag 8
50 gr mel
50 gr kaldt vann

Bland i, dekk til og la den stå på benken til neste dag.

Dag 9
Nå skal det boble oppi der, lukte som et grønt eple og litt sånn melkeaktig. Den er ferdig.
Mat den med
100 gr mel
100 gr lunkent vann.

Sett lokket litt på gløtt. Om den har doblet seg i størrelse etter ca 3-4 timer er den sterk nok til å bake med.

Dag 10
Nå skal vi lage fordeigen. Her er det alltid 1:1:1 forhold.
Vi kaller den
Deig 1
Bland
0,5 dl surdeigsstarter
0,5 dl mel
0,5 dl vann
Dekk til med litt plastfolie. Denne skal stå i ca 4 timer.
 
Deig 2
Bland deig 1 sammen med
420 gr mel
300 gr vann
1 ss honning
1,5 ts salt
Rør godt rundt og la den stå i ca 15 min.
Nå skal det eltes i ca 5 min.
Elter du for hånd tar det ca 10 min.
Ha litt nøytral olje i en litt stor bolle. Legg deigen i og dekk til med plastfolie eller et lokk.

Nå skal den stå i ca 3 timer. Hver time skal du folde den over.

Nå tar du deigen ut av bollen og folder den 3 ganger over hverandre før legg den tilbake i bollen med sømsiden opp. Dekk til å la den heve i 2 timer.
Forvarm ovnen til 250-300 grader. Sett inn en jerngryte, ildfast form, LeCruset etc. og la den stå i ca 30-40min.
Ta den ut og spray den med formfett og dryss på godt med sammalt grovmalt mel. Legg veldig forsiktig deigen din oppi uten å slå ut luften.
Sett formen i stekeovnen.
Etter 10 min skrur du ned temperaturen til 200 grader og steker den ferdig. Ca 40-50 min.
Når brødet viser 96 grader med en kjernetemperaturmåler er det klart.

Hvelves på rist og avkjøles minst 30 min før du skjærer i det.

Gratulerer👏
Du har nå laget ditt første surdeigsbrød👌🧑🏻‍🍳
   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *